El Consell conclou les obres de consolidació de la Cova de Diodorus

El Departament de Cultura, a més de la cova, també ha intervingut en les capelletes o nínxols de cala en Forcat, ambdós indrets al terme municipal de Ciutadella. (Més fotos sobre la fletxa)

11/03/2019

El Departament de Cultural del Consell de Menorca, que gestiona Miquel Àngel Maria, ha actuat en dos béns prehistòrics. Per una part s’ha consolidat la Cova de Diodorus; i per l’altra, s’ha actuat a les sis capelles o nínxols picats a la roca de la paret d’un barranc que té el nom de Nimfeu de cala en Forcat, ambdós llocs s’ubiquen al municipi de Ciutadella.

La Cova de Diodorus conté una gran quantitat d’inscripcions possiblement romanes, en algunes de les quals es pot llegir el nom de Diodorus, d’on prové el topònim de la cova. El sostre de la cova es trobava en una situació precària, ja que presenta fractures i alguns blocs corrien el perill de desprendre’s. Les inscripcions, per altra banda, s’han vist afectades per les filtracions d’aigua motivades per les esquerdes del sostre. És per aquest motiu que, des del Servei de Patrimoni del Consell Insular, es va emprendre una actuació per a evitar el col·lapse del sostre de la cova i preservar així les inscripcions.

Pel que fa a les capelletes de cala en Forcat, es tracta de sis nínxols o capelles picades a la roca de la paret d'un petit barranc. Aquest indret es coneix també com a Nimfeu de cala en Forcat. Els nimfeus eren santuaris d'època romana, amb presència d'aigua i dedicats a les nimfes. Però a les capelletes de cala en Forcat no hi ha cap font i tampoc hi ha evidències que hi hagués un dipòsit d’aigua en aquest punt. Tot i així, per la seva tipologia podria tractar-se de part d’un element de tradició hel·lenística (segles IV-I aC), i a les capelles es col·locaria algun tipus d’imatges de persones o divinitats, o bé urnes funeràries que contindrien cendres de difunts. La seva adscripció a l’època romana estaria sostinguda per l’existència de fragments de ceràmica d’aquesta època als voltants.

Aquest indret havia estat objecte de pintades, que el Consell Insular es va encarregar de netejar. Però existia un altre problema: un gran fragment de la paret rocosa que conté les capelletes s'estava desprenent, i amenaçava amb la destrucció de gran part del conjunt, d’aquí les actuacions de protecció.

Durant els pròxims dies es procedirà a dissimular els punts on es van fer les perforacions, per tal de minimitzar-ne l'impacte visual. Per altra banda, un cop acabada aquesta darrera feina, s'instal·larà un cartell explicatiu de la importància històrica de l'indret.

Tant la intervenció a la cova de Diodorus com la de cala en Forcat han estat realitzades per l'empresa INACCÉS, especialitzada en treballs de geotècnia vertical.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca proposa limitar el consum als grans consumidors d’aigua

El partit menorquinista assenyala que només hi queden 32 dies per a l’estiu i demana al Consell Insular que ajudi els ajuntaments a impulsar les ordenances municipals

Més per Menorca demana limitar el preu del lloguer

Els menorquinistes avisen que les mesures del PP no funcionen i que els preus no aturen d'apujar

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit