Cicle d'activitats sobre el final de la Guerra Civil, 80 anys després

El Consell Insular i l’Institut Menorquí d’Estudis, amb la col·laboració de l’associació Memòries de Menorca, organitzen un cicle d’activitats amb motiu del final de l’enfrontament bèl·lic espanyol per mor del cop d’estat franquista.

30/01/2019

Aquest mes de febrer es compleixen 80 anys del final de la Guerra Civil a Menorca. Per aquest motiu, i des del compromís per aprofundir en el coneixement històric de Menorca, el Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca i la Secció d’Història i Arqueologia de l’IME, amb la  col·laboració de l’Associació Memòries de Menorca, fa temps que preparen un cicle d’activitats sobre el final de la guerra civil i l’inici de la postguerra. 

Vuitanta anys després, a causa de la complexitat de la qüestió, encara romanen molts temes i aspectes per estudiar i per conèixer millor. Incentivar el coneixement del nostre passat i sobretot del nostre passat traumàtic per entendre’l millor i no repetir-ne els errors, és un deure de les institucions públiques i democràtiques, ja que el coneixement ens ha de fer millors persones i ajudar a enfortir les societats democràtiques.

Des d’aquesta perspectiva s’ha organitzat un cicle en el qual hi haurà una sèrie de conferències, per a les que s’han convidat historiadors experts en el tema que vindran a Menorca per col·laborar amb els estudiosos de l’illa, així com taules rodones, diàlegs i visites guiades.

Així, durant els mesos de febrer i març hi haurà un acte diferent cada setmana, per als quals es compta també amb la col·laboració dels ajuntaments de Maó i Ciutadella, el Museu de Menorca i el Cercle Artístic de Ciutadella, entre altres entitats i espais del món de la cultura. 

La conferència inaugural serà el 7 de febrer a la seu de l’IME, i la cloenda tindrà lloc el 29 de març a la ?Sala Jeroni Marquès? del Cercle Artístic de Ciutadella.

Durant el mes de febrer es tractaran temes com la importància historiogràfica i l’estat dels estudis sobre la temàtica, el tractament de la Guerra Civil a les aules de secundària, la repressió a les Illes Balears des de perspectives comparatives i tancarem la programació del mes amb una visita guiada a la Mola.

El març s’abordarà el paper de la dona a la Guerra Civil i la postguerra, s’indagarà en nous arxius i noves perspectives historiogràfiques, s’analitzarà el paper de les obres monogràfiques a Mallorca i a Menorca i, finalment, es realitzarà una visita guiada a unes defenses costaneres.

L’organització anirà informant setmanalment d’aquestes cites amb el passat.

Tota la informació estarà disponible a l’agenda cultural del Consell Insular,  

Per a més informació, es prega que es demani per correu electrònic a      

cicle80anysmenorca@gmail.com?

 

Notícies relacionades

Més per Menorca demana limitar el preu del lloguer

Els menorquinistes avisen que les mesures del PP no funcionen i que els preus no aturen d'apujar

Més per Menorca demana al Consell que torni a posar en marxa el servei de bus a espais naturals

Els menorquinistes recorden a Vilafranca que només hi queden 54 dies per a l’estiu i que “no està fent res per reduir l’impacte de la massificació turística”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit