Cicle d'activitats sobre el final de la Guerra Civil, 80 anys després

El Consell Insular i l’Institut Menorquí d’Estudis, amb la col·laboració de l’associació Memòries de Menorca, organitzen un cicle d’activitats amb motiu del final de l’enfrontament bèl·lic espanyol per mor del cop d’estat franquista.

30/01/2019

Aquest mes de febrer es compleixen 80 anys del final de la Guerra Civil a Menorca. Per aquest motiu, i des del compromís per aprofundir en el coneixement històric de Menorca, el Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca i la Secció d’Història i Arqueologia de l’IME, amb la  col·laboració de l’Associació Memòries de Menorca, fa temps que preparen un cicle d’activitats sobre el final de la guerra civil i l’inici de la postguerra. 

Vuitanta anys després, a causa de la complexitat de la qüestió, encara romanen molts temes i aspectes per estudiar i per conèixer millor. Incentivar el coneixement del nostre passat i sobretot del nostre passat traumàtic per entendre’l millor i no repetir-ne els errors, és un deure de les institucions públiques i democràtiques, ja que el coneixement ens ha de fer millors persones i ajudar a enfortir les societats democràtiques.

Des d’aquesta perspectiva s’ha organitzat un cicle en el qual hi haurà una sèrie de conferències, per a les que s’han convidat historiadors experts en el tema que vindran a Menorca per col·laborar amb els estudiosos de l’illa, així com taules rodones, diàlegs i visites guiades.

Així, durant els mesos de febrer i març hi haurà un acte diferent cada setmana, per als quals es compta també amb la col·laboració dels ajuntaments de Maó i Ciutadella, el Museu de Menorca i el Cercle Artístic de Ciutadella, entre altres entitats i espais del món de la cultura. 

La conferència inaugural serà el 7 de febrer a la seu de l’IME, i la cloenda tindrà lloc el 29 de març a la ?Sala Jeroni Marquès? del Cercle Artístic de Ciutadella.

Durant el mes de febrer es tractaran temes com la importància historiogràfica i l’estat dels estudis sobre la temàtica, el tractament de la Guerra Civil a les aules de secundària, la repressió a les Illes Balears des de perspectives comparatives i tancarem la programació del mes amb una visita guiada a la Mola.

El març s’abordarà el paper de la dona a la Guerra Civil i la postguerra, s’indagarà en nous arxius i noves perspectives historiogràfiques, s’analitzarà el paper de les obres monogràfiques a Mallorca i a Menorca i, finalment, es realitzarà una visita guiada a unes defenses costaneres.

L’organització anirà informant setmanalment d’aquestes cites amb el passat.

Tota la informació estarà disponible a l’agenda cultural del Consell Insular,  

Per a més informació, es prega que es demani per correu electrònic a      

cicle80anysmenorca@gmail.com?

 

Notícies relacionades

Foto: Arqueotip.com

El Consell assumirà la titularitat pública del jaciment de Torre d’en Galmés

El poblat prehistòric, ubicat al terme d’Alaior, va ser adquirit per l’Estat l’any 1977, però des de l’any 2000 és el Consell que s’ha fet càrrec de la conservació, restauració, investigació i, en definitiva, de la seva gestió.

200.000 euros en ajuts per a les entitats culturals sense ànim de lucre

La convocatòria ja és vigent, les bases de la qual han sortit al BOIB nº 48 del 13 d’abril. La novetat d’enguany és el replantejament del sistema de puntuació.