“Antigüedades Célticas”, l’obra de Joan Ramis, es presenta a Barcelona i Madrid

L’acte es durà a terme a la Falcultat de Geografia i Història de la Universitat Barcelona dimarts dia 9 i al Museo Arquológico Nacional de Madrid el dimecres dia 10.

04/10/2018

El llibre Antigüedades célticas de la isla de Menorca, de l’il·lustrat menorquí Joan Ramis i Ramis (1746-1819), serà presentat la setmana que ve a Barcelona i Madrid. Concretament el dimarts dia 9 a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona a les 19;30 hores i l’endemà, dia 10 a les 10:00 hores, al Museo Arqueológico Nacional de Madrid.

La presentació a Barcelona és una iniciativa de la pròpia Facultat i tindrà lloc a l’Aula Magna. Presidirà l’acte el vicerector de Doctorat i Promoció de la Recerca de la UB, Xavier Roigé; la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur; el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria; el director insular de Cultura i Patrimoni del CIM i coautor d’un estudi introductori, Antoni Ferrer; la filòloga i membre corresponent de l’Institut Menorquí d’Estudis, Maria Paredes, i els catedràtics de prehistòria de la Universitat de Barcelona Drs. Josep Maria Fullola i Francisco Garcia.

L’endemà, 10 d’octubre, el Museo Arqueológico Nacional, de Madrid, acollirà a les 19:00h una nova presentació a càrrec del conseller Miquel Àngel Maria, el director insular Antoni Ferrer, i Joana Català, directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears.

L’edició d’aquest llibre és fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, i s’ha volgut fer coincidir amb els 200 anys de la primera edició.

Es tracta del primer llibre editat a Espanya dedicat íntegrament a arqueologia de la prehistòria i conté un detallat registre sobre la prehistòria de Menorca i les seves principals construccions (talaiots, taules, navetes, coves artificials, etc.). Aquesta obra de Ramis es va convertir ben prest en un referent bibliogràfic obligat de la cultura talaiòtica, i avui és unànimement considerat com un dels precursors més significatius de l’arqueologia prehistòrica balear i una figura rellevant dins la història de l’arqueologia hispànica.

El volum editat enguany conté el text original castellà, adaptat a les normes gramaticals actuals, la traducció íntegra del text en anglès, i tres estudis introductoris, en català, castellà i anglès.

Els autors d’aquestes estudis introductoris són Miquel Àngel Casasnovas, Joaquim Pons i Josefina Salord (Antigüedades célticas de Menorca, la culminació del projecte historiogràfic de l’il·lustrat Joan Ramis en el marc de l’arqueologia europea), David Javaloyas i Manuel Calvo (Una acció val més que mil paraules. Joan Ramis i Ramis, antiquarisme i arqueologia científica a Menorca a principis del segle XIX), i Cristina Rita , Antoni Ferrer i Joana M. Gual  (L’obra de Joan Ramis i Ramis i l’estat actual de la investigació sobre la prehistòria de Menorca: allò que ha quedat i allò que no).

Aquesta publicació, commemorativa del bicentenari de la seva primera edició, és al mateix temps un homenatge a la figura de Ramis i una posada al dia de la seva obra historiogràfica, i una activitat de difusió de la singularitat de la cultura talaiòtica de Menorca, candidata a ser inclosa dins la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca proposa limitar el consum als grans consumidors d’aigua

El partit menorquinista assenyala que només hi queden 32 dies per a l’estiu i demana al Consell Insular que ajudi els ajuntaments a impulsar les ordenances municipals

Més per Menorca demana limitar el preu del lloguer

Els menorquinistes avisen que les mesures del PP no funcionen i que els preus no aturen d'apujar

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit