Sa Cova Nova de Cala Blanca, única al món per la gran quantitat i llargària de les estalactites

Els tècnics de l’ Instituto Geológico i Minero de España han qualificat d’excepcional la riquesa natural de la cavitat amb una alta densitat d’espeleotemes i gran varietat d’aigües subterrànies.

11/07/2018

Les Coves de Cala Blanca segueixen aportant novetats sorprenents donada la varietat i riquesa geològica que conserven. Avui, els tècnics de l’Instituto Geológico y Minero d’España han explicat que la nova cova descoberta és única al món per la seva gran quantiat d’espeleotemes, amb una densitat d’unes 50.000 estalactites, unes figures naturals geològiques que fan entre 4 i 6 metres de longitud. Segons Pedro Robledo, responsable de l’IGME a les Illes Balears, “és una troballa única al món”.

 És el que s’ha explicat avui matí en una roda de premsa celebrada a Ciutadella presentada per la vicepresidenta primera i consellera de Cooperació Local i Promoció Turística, Maite Salord, i l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, les quals han donat a conèixer també el conveni que regula la col·laboració entre ambdues administracions per dur a terme el projecte d’habilitació de la Cova de s’Aigua com a passa necessària per a la seva obertura a les visites turístiques.

Tot i que no es disposa d’una data concreta, ja s’han iniciat els tràmits per licitar el contracte d’execució de les obres, per la qual cosa s’espera que la convocatòria es faci pública en les pròximes setmanes. El termini per realitzar la totalitat dels treballs s’estima en quatre mesos, aproximadament.

Quant a les noves troballes, Robledo ha exposat les primeres valoracions de la cova nova i ha destacat la seva singularitat per la quantitat d’espeleotemes que conté la cova, “ja que no es coneix cap cova en el món amb una densitat d’espeleotemes tant elevada”.

Per la seva part, Juan José Durán, director del Departament de Recursos Geològics de l’IGME, ha destacat que l’estudi de l’aigua de la cova ha conclòs amb una gran varietat d’aigües subterrànies a dins de la cova (aigua salada, aigua sense mineralització, aigua salubre...) “un fet poc comú entre les coves ja existents”, ha dit.

Cal tenir en compte que les coves subterrànies de Cala Blanca es caracteritza pel seu gran valor geològic. A més, la Cova de s’Aigua va ser declarada Bé d’Interès Cultural l’any 1966 com a zona arqueològica.

Per tirar endavant les pertinents actuacions de les coves ja conegudes i estudiaves fins ara el Consell assumirà íntegrament el projecte, el qual es disposa d’una dotació econòmica de 508.778 euros, dels quals 407.778 euros provenen del conveni amb la Conselleria de Turisme del Govern Balear i la resta de recursos propis de la institució insular.

L’obertura del conjunt patrimonial de les coves de Cala Blanca al públic permetrà ampliar el producte cultural de Menorca i diversificar l’oferta turística, alhora que suposarà un element interessant per als mesos de temporada baixa.

Indicar també que un equip d’audiovisual ha enregistrat imatges de la nova cova descoberta a principis d’any en la mateixa zona on es troben les coves de s’Aigua i na Megaré. Destaca la gravació d’imatges aèries de la cova a través d’un dron. Una volta editat, aquest material audiovisual serà ofert al públic a Ciutadella per donar a conèixer la rellevància geològica d’aquesta cavitat desconeguda fins a dia d’avui.

 

Notícies relacionades

Més per Menorca demana limitar el preu del lloguer

Els menorquinistes avisen que les mesures del PP no funcionen i que els preus no aturen d'apujar

Més per Menorca demana al Consell que torni a posar en marxa el servei de bus a espais naturals

Els menorquinistes recorden a Vilafranca que només hi queden 54 dies per a l’estiu i que “no està fent res per reduir l’impacte de la massificació turística”

European Free Alliance

Cartellera

  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra
  • Mostra

Audiovisuals

Facebook

Twitter

El més llegit